Na co myslet při zařizování dětského pokoje

Dětský pokoj, vyčleněný jako samostatná místnost, je pomalu samozřejmostí každého moderního bydlení, neboť slouží jako zázemí pro naše děti na dlouhé roky dopředu. K jeho vybavení přistupujeme vždy tak pečlivě, jak jen to bude nutné, abychom vytvořili dokonalé prostředí, kde nejen naše děti, ale i každý, kdo jej navštíví, se bude cítit pohodlně. 

Kdo by si ještě dneska mohl myslet, že zařizování dětského pokoje se považuje za zbytečnost, tak se zcela jistě plete. Odpovídajícím vybavením zařídíme jak bezpečí našich dětí, ale také jim vytvoříme příjemnou atmosféru, ve které budou trávit většinu svého času v domácím prostředí. 

Pokud vše chceme zvládat v klidu a s předstihem, měli bychom se po vybavení a zabezpečení pokoje začít dívat několik měsíců před narozením dítěte. Naši pozornost směrujeme hlavně na elektrické zásuvky, okna, ostré hrany předmětů, stejně tak i skříňky s nebezpečným či lákavým obsahem. Co je ovšem podstatné, musí i podlaha, kde si děti často hrají, ze zdravotního hlediska splňovat podmínku snadné údržby. Důležité také je, aby nijak nestudila, proto je koberec stále nejvíce oblíbenou variantou u dětských pokojů. Podstatný je ovšem i jeho vzhled, ale už záleží čistě na vás a povaze dítětě, jeslti dáte přednost krásnému huňatému a hřejivému koberci, nebo běžnému, hladšímu s tvary pohádkových postav nebo autodráhy. 

I v dnešní době jsou z hlediska údržby a vzhledu žádané laminátové podlahy, které si díky dlouhé životnosti udrží svůj původní vzhled na dlouhé roky dopředu. Tyto typy podlah také bývají zpravidla doplňovány kusovými koberci.

Děti se v novém prostředí velmi lehce zorientovávají a časem nám dají samy vědět, co se jim líbí a čemu dávají přednost, aby se cítily pohodlně. Toto rozhodnutí je dobré zejména při výběru barvy stěn, vzoru tapet  nebo typu lůžka. Jedná se o prvky, jimiž je malý jedinec nejvíce obklopen a které by měly vyhovovat jeho představám. 

Samozřejmostí by měla být kompletní a zdravotní nezávaznost celého vybavení. Není zrovna od věci se poradit v kamenném obchodě nebo s bytovým architektem. Takový dokáže pokoj navrhnou přesně dle rozměrů i věku dítěte a navíc má skvělý vkus na doplňky. 

Co se doplňků týče, v pokojíčku určitě najde uplatnění komoda a šatní skříň. Úložné prostory na hračky jsou voleny podle věku, ačkoliv velice populární jsou v předškolním období hrací koše (kontejnery s víky), které slouží jako úložiště několika oblíbených hraček, jež se po skončení činnosti dají lehce posbírat a opět uklidit. . S tím je spojený i dostatečný prostor k dětským aktivitám, na nějž myslíme při budování pokoje. 

Častou chybou při výběru nábytku bývá, že se pokoušíme o nadčasovost a vybíráme věci, které by měly vydržet řadu let. Dětský pokoj je místností, kde můžeme za dlouhé roky zaznamenat největší aktivitu, co se změn týče, a na to bychom měli být připraveni. 

Speciály

Aktuality