Doplněk zámeckých komnat v moderním hávu

V posledních letech se rozmáhá vlna minimalismu v bydlení, není proto divu, že nadbytečné kusy nábytku již v dnešních domácnostech nenaleznete. Jedná se především o praktickou stránku věci, která napomáhá dnešní hektické době. Jednoduše řešeno, vše musí být rychle a snadno připraveno k údržbě, která nesmí zabrat více než pět minut. Jak ale interiér ozvláštnit tak, aby svou jednoduchostí nezapadnul do průměru? Designovými doplňky, které se v posledních letech těší stále větší popularitě - taburetem nebo tzv. pufem.  

Ohlédneme-li se kousek do historie, zjistíme, že rozdíl mezi taburetem a pufem byl vcelku výrazný. Zatímco ten první měl hranatý tvar, u pufu šlo o kulatý či oválný design. Tato sedátka bez opěradla sloužila především ke krátkodobému posedu šlechtičen, proto je často najdeme v zámeckých komnatách. V dnešní době se již rozdíl mezi oběma artikly tolik neřeší, vše spadá do kategorie taburetů či podnožek, přičemž okouzlující oválná konstrukce je dodnes občas k nalezení pod slůvkem puf.

Proč si taburet pořídit? V prvé řadě se jedná o flexibilní posezení, které oceníte při příchodu většího počtu hostů. Vězte, že na židlích od jídelního stolu nikdo dlouho nevydrží, ale u taburetu budete počítat nenechavé ruce, které se budou chtít tohoto moderního sedátka zmocnit. Dalším využitím je rozhodně podložení nohou, při relaxaci na pohovce. Vyberte si z široké nabídky ten pravý do vašeho interiéru.


Posezení k nakousnutí

Fenomenální laskominu v podobě mandlové pusinky s vláčnou naplní zná dnes každý. Svou atraktivnost podtrhuje nespočtem barev a chutí, ve kterých ji můžeme v cukrárnách objevit. Možná vás překvapí, že slovo makaronka definuje i styl taburetů, které jsou posledním trendem francouzských domácností. Toto sedátko je vzhledově od populárního cukrátka téměř k nerozeznání. A stejně jako sladkou alternativu nalezneme i tato sedátka v nespočtu barev a provedení - s nožičkami, opěrátkem apod. Díky své velikosti vám tyto taburety nebudou nikde překážet, uplatníte je jako nastavení sedící části pohovky nebo jako praktickou podnožku při sledování televize.

 


Pletený puf si můžete vyrobit i sami


Máte rádi přírodní materiály? Holdujete si ve vlastnoručně vyrobených věcech a svou domácnost ladíte do eco stylu? V tom případě vás zaujme pletený puf, jež může být jednak pestrou dominantou místnosti, na straně druhé však jenom občasně využívanou podnožkou, která do okolního interiéru nenuceně zapadne. Výběr barvy i zpracování může být zcela na vaší představivosti, šikovné hospodyňky si pletený model dokáží hravě za pár večerů uplést či uháčkovat samy.


Dotek orientu


I když je dnes k dostání taburetů celá řada, najdou se i tak nároční lidé, kterým jejich standardní vzhled nestačí. Chtějí svou obývací místnosti doplnit nevšedním kouskem, který se jen tak v někde neuvidí. Právě tyto nekompromisní vyznavače moderního bydlení, lačnící po originalitě, osloví orientální podnožky s pestrým, exotickým zdobením. Jedinou nevýhodou tohoto typu se může zdát, že splňují primárně estetické hledisko a na praktičnost se v tomto ohledu příliš nehledí.


Tip pro fajnšmekry


Pokud vám dosavadní inspirace stále nestačila k tomu, abyste dokončili zařizování společenských místností, je zde pro vás rarita, vyrobená přímo v dílně českého designéra Lukáše Herrmanna. Jedná se o taburet s názvem L’boule, jež v sobě skýtá jednak ojedinělý a moderní look, vysoce jakostní materiály a zároveň i výhody jógového míče.

Snad jste právě i vy našli tu nejvhodnější podnožku či puf k doplnění vašich interiérů. Tyto sedátka nalezneme úplně všude, není proto výjimkou mít je k dispozici také v ložnici, či je hravě využít v dětských pokojích. Pro jejich snadnou manipulaci nám nikdy nebudou překážet, naopak je vždy dokážeme využít ve chvíli, kdy se nám to nejlépe hodí. Více informací naleznete na www.lboule.com.

FOTO: L’boule

 

Speciály

Aktuality