Právě se nacházíte:

Krása skandidávského stylu

Za poslední desítky let nám vzniklo mnoho designových dílen vyrábějících unikátní nábytek, jenž zdobí interiér našeho domu. Skandidávský styl si za svou dobu působení vytvořil vlastní směr a s použitím tradičního severského materiálu, převážně dřeva, se řídí heslem „v jednoduchosti je krása".  

Říká se, že skandidávští designéři vynikají nejvíce v umění harmonicky sladit jak funkci nábytku, jenž nám má poskytovat, zároveň tak i jeho vzhled. V české zemi se objevuje stále více příznivců podléhajících cenové přijatelnosti tohoto stylu, za kterou stojí skupinka švédských architektů, co neváhala hravě využít svých schopností a použít přírodní suroviny co nejefektivněji. Vyrobené tvary jsou co nejpraktičtější, avšak stále moderní a krásné.

A právě využití přírodních materiálů bylo klíčové pro vývoj skandidávského stylu. Říká se, že už od dávných časů byli obyvatelé severních zemí nuceni se spolehnout na své vlastní dovednosti, které po staletí zdokonalovali. Jedná se tedy o rukodělnou práci, k jíž výrobě se nejčastěji používá dřevo břízy nebo borovice. Dřevo bývá světlé barvy, někdy je upraveno světlým nátěrem.

Skandidávský design dbá na útulném a příjemném prostředí vytvářejícím dojem velkého množství světla. Jemné jsou i odstíny barev, které byly použity jako doplňky tohoto půvabného nábytku. S jistotou můžeme prohlásit, že moderní interiér severního stylu je vhodný do jakýchkoliv prostor, ať už se jedná o venkovské sídlo, nebo o klasický byt v centru města. Každý kus nábytku má svou vlastní charakteristiku. Zatímco v domě byste mohli rádi použít jemný odstín na většinu míst, konkrétně začít od podlahy (tvořena z běleného dubu nebo jasanu), tak v bytě byste rádi uvítali něco, co představuje nadčasovost a elegantní komfort. Vzhledem k stálému vývoji zboží a kladení důrazu na kvalitu i pohodlí, to vše za předpokladu ruční práce, je možné obojí.

Díky velkému množství zboží můžete k výběru přistupovat vždy s rozvahou a klidem. Můžete nakombinovat moderní prvky se staršími a přitom neztratit ani část elegance. I v neutrálním prostředí se sami přesvědčite o kvalitě nábytku a jeho schopnosti harmonického sladění s okolními prvky. Je to až neuvěřitelné, ale přitom tak jednoduché - jako motto tohoto celku.

FOTO: home-designing

Speciály

Aktuality