Právě se nacházíte:

Létem provoněný styl Provence

Zapadající slunce nad rozmanitými kopci, na jejichž úpatí se proplétají donekonečna se ztrácející vinice, to vše, okořeněno o špetku příznačné vůně levandule, patří ke stylu Provence. Proč se právě on rozmáhá do mnoha domácností více, než mnohem okázalejší pařížský sloh? Typická vůně venkova udělá z každého domácnosti místo, které budete milovat nejvíce na světě.  

 

Útulnost francouzkého venkova

Provence je jinak řečeno stylem francouzkého venkova. Jeho povaha spočívá v jednoduchosti, která je podtržena používáním přírodních materiálů, ke kterým řadíme kámen, dřevo, železo, ale také tkaniny. Místnosti v tomto duchu jsou velice útulné, což jim dodávají slunečné barvy. Mnoho lidí si často myslí, že Provence je pouze o paletě fialové - levandulové barvy. To je ale velký omyl. Styl preferuje všechny přírodní barvy, od šedé, přes hnědou, po líbivě žluté odstíny. Nemusíte se bát, že si v takto laděném interiéru nedopřejete pestré barvy. Skvěle zde padne okrově modrá či červená barva.

Nábytek připomínající dávná léta

Nábytek je u tohoto vkusu samostatnou kapitolou. Platí pro něj světlé barvy, které jsou opatřeny patinou. K typickým rysům jídelen patří robustní stůl s řadou vyplétaných židlí. S čím si však můžete u takto laděné jídelny pohrát je výzdoba. Očekává se lněný obrus, romantické prostírání a řada menších doplňků, které místnosti dodají šmrnc. Pokud vám nevadí v dnešní nabídce nábytku trochu hledat, opatřete si klasické příborníky, nebo se poohlédněte po dřevěné truhle. Neměla by chybět ani starobylá almara. Tyto úlovky jsou však určeny jenom pro vytrvalé fajnšmekry.

Provence je oříškem pro sběratele

Aby byla vaše Provence místnost dovedena k dokonalosti, musíme dbát na doplňky, které k ní budou sedět. V tomto ohledu zde vévodí keramika. Neočekává se však, že vaše nádobí bude mít jenom výstavní charakter. Provence styl vyžaduje jej aktivně využívat, proto keramické mísy zahlťte čerstvým ovocem a do vázy umístěte bujarou kytici.

K Provence patří mimo jiné také menší doplňky ve formě proutěných košíků, různých bedýnek a celé řady užitečných doplňků do kuchyně. Tento ráz je více, než-li o rozhodnutí, že takto byt chcete skutečně zařídit, o dlouholetém sbírání toho nejlepšího, co vám na cestách cvrnkne do nosu. Mnoho zajímavé inspirace naleznete na www.westwing.cz.

Foto: inmyinterior.com, www.khabars.net

Speciály

Aktuality