Nordic styl - dokonalá inspirace ze severu

Zajímá-li vás, jaké jsou základní prvky severního stylu, který si za poslední desetiletí vysloužil velký obdiv také už v české domácnosti, tak je jím především funkční design, vzdušnost, útulnost a ladné krásy severské přírody. Ačkoliv v nabídce vládnou spíše bílé, černé nebo šedé barvy, nenechte se zmást, o žádný chladný nebo prostý dekorační styl se rozhodně nejedná. 

Člověk se nemusí nutně zaměřovat pouze na jeden designový styl, ale pokud jde o drobnou inspiraci něčím výjimečným, pak tím jistě pohrdat nebudeme. A severní styl je zrovna jednou z inspirací, která už jen pro svůj název může být snadno opomíjená, přitom doplňků, jimiž bychom mohli osvěžit naši domácnost, nabízí hned několik. A tím nemyslíme zrovna nějaké velké přestavby domu, nýbrž jednoduchou přehlídku neotřelých nápaditých dekorací, s nimiž nemusíte sahat ani hluboko do peněženky. 

Podíváme-li se například na internetový obchod Nordic Day, pak si můžeme snadno povšimnout, že ve své nabídce zahrnují ty nejlepší skandidávské značky, v jejichž výběru nechybí produkty jak pro obyčejného, tak pro náročnějšího zákazníka. Z materiálů se často využíváno sklo, dřevo či kov a kolikrát se můžeme setkat i různými přírodnímy motivy poutavých geometrických tvarů. Každá kolekce se vyznačuje působivým dojmem, zaujme jak v běžné domácnosti městského inteiréru, ale dá se využít třeba i chatě nebo chalupě. 

Pod stromeček pěkný dáreček
No dobře, na Vánoce je přeci jenom trochu brzo, ale přesto se najdou lidé, kteří si všechny důležité věci zařizují předčasně nebo si rádi dělají radost prostě jen tak. Otázka výběru dárků bývá kolikrát složitá, avšak s univerzálními doplňky například do kuchyně můžeme mít alespoň zčásti vyhráno. Na první pohled nás zaujali originální bílé hrnečky s motivy zvířat, jež se dají využít budťo ke konzumaci teplých nápojů, nebo k zpříjemnění atmosféry vložením čajové svíčky do některého z nich. 

Neméně zajímavé jsou krásné a za dlouhých nocí příjemně hřející skandidávské textilie. Opět bychom se mohli nechat snadno mystifikovat tímto názvem, pod nímž si většina lidí nejspíše představí nějaký huňatý svetr, avšak nutno říct, že severní doplňky jsou nadmíru jemné a přitom úžasně těplé a měkké. Kdo to doposud nepoznal, ať se zkusí na pár minut zachumlat do skotských plédů, polštářů nebo dek a pak se mu nebude chtít ani ven! Veškeré zboží je vyrobeno z kvalitních přírodních materiálů a vyzdobeno různými designovými motivy. 

Nemalou součástí každého severního interiéru je správné osvětlení. Světelnou dominantou severních stylů jsou speciální závěsné lustry a hned po jejich stopách jdou stojací lampy, prosté lampičky a pokud bychom chtěli domácnost opravdu oživit něčím ojedinělým, tak i malé svícny. Základní pravidlem pro jejich využití bývá funkčnost, která je složena z kombinace kovu a přírodních materiálů takovým způsobem, aby zároveň dobře vypadaly. 

Oblíbenou změnou by jistě prošla i naše koupelna. Ta se ráda obléká do bílé barvy a je podporována jak přírodními motivy, tak hlavně čerstvou zelení. Rostliny skvělé dotváří kouzelnou atmosféru jindy strohých zákoutí a často v podobném prostředí náramně vyniknou. Oblíbeným prvkem bývá také dřevo, u něhož asi nemá cenu moc vysvětlovat, protože dřevo jako takové vnáší do interiéru jistou harmonii, o což nám zejména v koupelně jde. Každý z nás si potom v patřičném obchodě najde svůj elegantní styl, se kterým si domů přinese nadčasový moderní design s funkčními prvky.

Speciály

Aktuality