Blíží se jaro! Je načase probudit vaši zahradu

Jaro se nám po dlouhé zimě vrací zpátky, je proto ideální čas pro odzimování zahrady. Také ta je po odmlce vyčerpaná a k tomu, aby započalo kvetení a krásně se zazelenala je potřeba kus pořádné práce. Jak se na vegetační období připravit v několika krocích? S naším článkem nemůžete na nic zapomenout!  

Nůžky v pohotovosti

Keře a stromy prahnou v tomto období po zásahu. Okrasné dřeviny již nyní prostříhejte, uleví se jim, a do nové sezóny vyrazí v plné síle. Období února a března je také vhodné k proklestění jádrovin, tedy hojně zastoupených jabloní a hrušní. Rozhodně se do práce nepouštějte, pokud jsou teploty v minusu. Postačí, když ošetříte jizvy a praskliny, které důsledkem zimy vznikly. Odstraňte všechny plané výhonky, u mladých stromů proveďte výchovný řez, jež je povede ke správnému tvaru koruny. Vitalitu průklest dodá také bobulovinám. Pozor ovšem na peckoviny, ty prostřihněte až po první sklizni, tedy nejdříve v létě. Stromy také ošetřete postřikem proti škůdcům.

Krok k anglickému trávníku

Pokud je krásný, zelený koberec vaším dlouholetým snem, je pravá chvíle trávník očistit a pohnojit. Zaměřte se také na mech, který je největším nepřítelem krásné zahrady. Zbavíte se ho pomocí důkladného zavápnění nebo chemickými prostředky. Trávník také prokypřete pomocí ostrých hrábí. Nevzhledné a zašlapané plochy můžete také nově osít. Toto období je pro revitalizaci trávníku ideální, pusťte se tedy do toho.

Záhony jako ze škatulky

Půda přes zimu odpočívala a úspěšně zpracovala všechny potřebné živiny. Proto všechny záhony prokypřete tzv. rotavátorem, který vám pomůže do ní vpracovat i potřebné množství kompostu. Při menším objemu ploch můžete samozřejmě veškerou práci vykonat i motyčkou. Živiny půdě dodají dostatečnou sílu ještě před tím, než do ní zasejete vybrané rostliny. Se slunečním svitem také začíná vyrůstat plevel, jež se dokáže šířit doslova kosmickou rychlostí. Dbejte proto pravidelné údržby, jež vás později zbaví mnoha starostí. Již od února se můžete vrhnout k první sadbě rostlin, vybírejte ty odolnější, které přetrvají mírnější mráz nebo hrozící zapadnutí sněhem. Těm citlivějším půdu dobře zahřejte, docílíte toho tím, že záhon zakryjete fólií.

Vstupte do sezóny plně vybaveni

Je sobota ráno a vy se chystáte k zastřihnutí některých keříků či prokypření záhonu, avšak s hrůzou zjistíte, že náčiní je polámané nebo nefunkční. Zkontrolujte proto vše, co vaše komora skrývá. Odstraňte z nářadí zbytek zeminy, případně je nově nabruste. Než-li se dostaví slunečné dny a budete chtít načerpat čerstvý vzduch plnými doušky, ujistěte se, že i váš zahradní nábytek je na sezónu připraven. Více informací naleznete na www.mountfield.cz.

Jarní počasí je nevyzpytatelné. Ačkoliv jsou dny teplejší, není vyloučeno, že se ještě v průběhu následujícího období nedostaví sníh či mrazy. Citlivé rostliny před ním proto nadále chraňte a mokrý sníh nenechejte dlouho spočinout na větvích, aby nehrozilo jejich zlomení. Zahrada se již brzy zazelená a váš soukromý ráj se vám za vaší péči hojně odmění.

FOTO: pexels

 

 

 

 

Speciály

Aktuality