Hledáte něco, čím byste oživili zahradu? Co třeba květiny hvězdovitých tvarů

Květiny přináší život nejen do zahrady a u cenných to platí dvojnásob. Taková krása pak i ve slabším prostředí vypadá vskutku dokonale a o podobný výsledek se snažíme i my. Nutno podotknout, že květin hvězdovitého tvaru není mnoho. O to víc si jich lze v povšimnout, když nápaditě osvěžují styl vaší zahrady. 

Zvonek gargánský
Hned na okraj začneme tím nejoblíbenějším, co nám z možného výběru příroda nabízí. Zvonek gargánský má ve svém tři sta členném rodě velikou konkurenci, přesto se tento vytrvalý a mrazuvzdorný druh řadí mezi nejlepší. Tato půvabná rostlinka plně rozkvéta až v létě, kdy poodhalí své jasné modrofialové květy, které představují její plnou krásu. Do té doby ji tvoří zelené polštářky kolikrát až zubatých lístků. Dorůstá výšky kolem deseti centrimetrů, proto se skvěle hodí jako barevné zvýraznění mezi nádobové rostliny. Má se dobře v trochu vlhčí a propustné zemi, ale poradí si i na poloslunném místě. Při prudkém poledním slunci je dobré zajistit nějaké přístřeší. 

Brutnák lékařský
Brutnák je sice bylinka, ale i taková dokáže být svou krásou hlavním středem pozornosti. Tato robustní jednoletka okouzluje svými až dva půl centimetru dlouhými květy vysící na více než půl metru dlouhých lodyhách. Jedná se o lehce chloupkovanou rostlinku, která skvěle zapadne téměř kamkoliv, ale také přitahuje pozornost hmyzích společníků. 

Snědek chocholičnatý
Už při prvním pohledu nás možná napadne, že tato květinka by mohla skvěle rozjasnit noční oblohu a dodat tu pravou atmosféru světlu dopadajícího měsíce. Snědek dokáže vyrůst do výšky až třiceti centimetru a jedná se o trvalku, jejímž zásobním orgánem je pod zemí schovaná cibulka. Tu vysazujeme na počátku podzimu do hloubky přibližně deseti centimetrů a staráme se o dostatek vláhy. Pokud nám jich roste moc na jednom místě, můžeme přehuštěné části vysadit a přenést jinam. 

Bělozářka liliovitá
Tato bylinka dosahující výšky téměř až jednoho metru nepotřebuje moc péče během pěstování, ale v zahrádkách se také často nevidí. Její sněhobílé kvítky postupně rozkvétají ze spodní části a při dekoraci prostředí určitě najdete způsob, jak ji použít. Svým něžným původem si vystačí pouze s trochou světla a dobrou půdou. 

Ladoňka sibiřská
Další s hvězdycovitě fialovými kvítky je tato drobounká rostlinka, která je při své výšce do patnácti centimetrů kupodivu překvapuje svou odolností. Nevadí ji jak chladné zimní noci, tak ani zimní pokrývka. Mohli jsme se s ní setkat v lese či na lukách, a tak mnozí víme, jak si ji živě představit a že jí vyhovuje vlhčí prostředí.

Speciály

Aktuality