Chata na břehu jezera pro milovníky přírody a soukromí

Stejně jako si malíř hraje se svými barvami na pouhém listu papíru, tak nějak si každý z nás představuje ideální dřevěnou chatu v tichém prostředí. Představu střídá fantazie, které se sice ne vždy dá dosáhnout, ale můžeme se jí s trochou štěstí alespoň někdy přiblížit. 

Nebudeme hned někoho nutit, aby si za nemalé mění koupil rodinný dům nebo chatu někde na venkově, místo toho se pokusíme poukázat na krásy, jimiž jsme každý den obklopovány. Někdo by řekl, že pravá relaxace je uměním, které se musíme naučit si dopřát. A není se vůbec čemu divit. Každý den jsme v několikahodinovém stresu, ať už kvůli potížím s dětmi, rodiči, prací nebo financemi a pak je obtížné tyto myšlenky vyhnat z hlavy. Chceme-li si od těchto věcí udržet aspoň zčásti odstup, musíme všichni mít svoje místečko, kam se můžeme ukrýt, když bude nejhůř. Představa dřevěné chaty u rybníka vyobrazuje nejen ticho plynoucí z poklidné hladiny vody, jež má blahodárné ukliďnující účinky, ale zároveň svobodu, kterou si zasloužíme a kterou potřebujeme. 

Uvažujeme-li o podobném místě, nemusíme se pouštět do ničeho těžkého. Zpočátku by měly figurovat prvky, jako jsou lehkost a funkčnost a příroda pak doladí zbytek. Nicméně není nad to, když si člověk může sám své přístřeší časem vylepšit. Práce šlechtí, a tak tomu bylo odjakživa. Málokdo si ovšem uvědomuje, že práce může také ukliďnovat. Jsou tací lidé, co se jen těžko dokáží oprostit od všedního shonu a lépe se zabaví s něčím v ruce. A když něco děláme sami pro sebe, pak to jistě nepřijde vniveč a i vytoužená chvíle odpočinku se časem dostaví. 

Ideální myšlenka správně funkčního příbytku vyobrazuje hladinu jezera v celé své kráse, a to i při pohledu z okna. Skvělým příkladem jsou posuvné prosklené dveře otevírající se směrem do stran. Jestli se nám poštěstí takovéhle vymoženosti, budeme jen rádi, v opačném případě bychom neměli zapomínat, že vchodové dveře by neměly být k odvrácené straně jezera. Pokud budou, není to zase až taková chyba, ale ve výsledku to lehce zkazí kýžený efekt. Jestliže disponujeme oběma variantami - jak posuvnými dveřmi na terasu a vchodovými dveřmi vzadu - pak je to jedno. Ve výhledu by neměl bránit žádný strom ani mohutné větve, neboť při celé té kráse nesmíme zapomínat také na ostražitost. V tom lepším případě by nám  jenom zabránil v jasném výhledu, v tom horším bychom se mohli vlivem nepříznivého počasí obávat polámaných větví nebo dokonce celého kmene stromu dopadem na naši střechu.

A abychom se opravdu mohli bavit o romantickém a tichém místu, měl by jej doprovázet i romantický pohled na západ slunce. Opět ani zde nesmíme zapomenout na základní poznatek, že slunce vychází na východě a zapadá na západě a většina z nás, když už si udělá ten čas, aby se mohla kochat pohledem, zvolí tu večerní verzi. Pakliže se pustíme do díla a vybíráme to správné místo, měli bychom volit takové, které bude na východní straně jezera. 

A někdy prostě postačí si chatku u jezera pronajmout. Čas se sice krátí, ale když si pospíšíme, podaří se nám ještě na sklonku léta zarezervovat nějaké pěkné místo. Dáte-li přednost zimnímu období, ani v tomto případě neuděláte chybu, protože i zima má své kouzlo. Dobrých příležitostí pro dovolenou není nikdy dost, avšak čím více se je naučíte využívat, tím více se budete cítit odpočatí. 

Speciály

Aktuality