Kvalitu vína lze snadno ohlídat pomocí domácí vinotéky

Chladící boxy, chladničky, vinotéky a mnohé další názvy, s nimiž jste mohli doposud setkat, nejsou dneska ničím zvláštním. Každý domácí milovník kvalitního tuzemského vína něčím takovým disponuje a vy, pokud lahodíte tomuto božskému moku, můžete také. 

Dalo by se říct, že tento doplněk interiéru ocení víceméně jenom fajnšmekři, přesto se najdou tací, kteří byť jenom příležitostně, rádi ochutnají dobré víno, což jim nezaručí nic jiného než jednoduchý chladící box. Přeskočíme-li všechna zmíněná pojmenování a vrhneme-li se tam, kde před každým nákupem začínáme, hlavní roli hrají v první řadě naše finanční možnosti, v druhé řadě potřebné místo a v třetí řadě elegantní design. Ideální by bylo najít řešení vyhovující všem našim představám, proto ani zde nejednáme nějak zbrkle. Předtím, než si domácí vinotéku pořídíte, byste si odpovědět na pár důležitých otázek. Preferujete jeden, nebo více druhů vína, jaká by asi byla vaše průměrná spotřeba a plánujete v boxu skladovat také něco jiného? V rámci těchto vašich požadavků, které mimo jiné pak můžete prezentovat i zkušenému prodavači v kamenném obchodě, si vyberete vámi spřízněnou vinotéku. 

Vzhledem k tomu, že volba designu je čistě individuální záležitostí, doporučejeme si vybrat takovou, která hezky zapadne do vašeho interiéru. Každý člověk s jen trochu tvůrčím duchem si hravě poradí, zatímco ti druzí si jistě rádi nechají poradit. Mnohem těžší rozhodování nás čeká při výběru místa, protože se nejedná o malý příspěvek, jenž bychom schovali někam do komůrky. Není od věci promyslet i možný odvod tepla ze zadní části chladničky, a to samé platí o některých místech u okna, kde na ni bude každý den zářit slunce, což se také nejeví jako dobrý nápad. Na výběr místa poté navazuje kapacita ledničky, která jak už bylo řečeno je závislá na vaší spotřebě. Ze zkušenosti zákazníků však můžeme potvrdit, že větší vinotéka nejenže vypadá lépe, ale navíc se zbylé místo může kdykoliv nečekaně hodit. V závěru našeho výběru místa nesmíme zapomenout nosnost položky, na niž chladničku položíme. Někteří lidé rádi využijí volného prostoru třeba na nějakém kusu nábytku, jenž by se později mohl ukázat jako nestabilní.

Výhoda vinotéky od klasické ledničky tkví v tom, že víno v ní není vystaveno takovým otřesům, častému osvětlení a nestálým teplotám. Ty jsou důležité zejména k tomu, aby každý druh vína zrál ve své požadované teplotě, proto jsou dneska vyráběny domácí vinotéky s několika teplotními zónami (tzv. vícezónové). V jednotlivých zónách se pak na stupnici nastaví požadové teploty převážně od 5 do 22 °C, čímž docílíme toho, že každé naše víno bude připraveno ke konzumaci v tom správném stavu. Další výhoda je v samotné nastavitelnosti vlhkosti vzduchu, díky čemuž omezíme vnější přístup nežádoucím mikroorganismům. 

Cenové rozpěti pro běžné chladící boxy se pohybuje od 2 000 až do 20 000 Kč. Druhou hranici už přeci jenom prezentují větší vinotéky s kapacitou pro více než padesát lahví a alespoň dvěma teplotními zónami. Při cenové relaci je dobré zhodnotit i celkovou spotřebu elektrické energie s hlučností přístroje. Přeci jen se jedná o moderní princip takové novodobé ledničky, u níž počítáme s každodenním chodem. 

 

Speciály

Aktuality