Zařizujete dětský pokoj? Prohlédněte si nejnovější trendy

Ačkoliv je dětský pokoj jiný pro miminko, předškoláka i studenta, je otázkou dobré vůle každého rodiče ho dobře zařídit a respektovat přitom názor potomka. Zatímco vy, jako hlava domácnosti, zvažujete praktickou stránku věci, která s ratolestí vydrží po mnoho let, dítě může mít názor zcela jiný a požaduje jisté vyjádření své vnitřní osobnosti. Jak zařídit dětský pokoj bez nekončících dohadů? Sledujte módní trendy společně s dítětem a pokud si již umí prosadit svůj názor, přizvěte ho k tomu, aby do zařízení svého království mluvilo, ušetříte si tak mnoho starostí.  

V posledních letech jsme byli svědky řešení, kdy se dětské pokoje vyjímaly pestrostí, která pružně reagovala na pohlaví dítěte. Pro holčičky to bylo růžové království, doplněné o efektní tapety a dekorace hodné zámeckého prostředí princezen. Chlapcům vyhovoval technický styl, doplněný ideálně modrou barvou. V tomto roce se však do dětských pokojů vrací neutrálnost a univerzálnost, která se zbavuje pestrých barev a dekorací, avšak zachovává dětskému pokoji jeho tvář.

Návrat k přírodním materiálům

Moderní bydlení se nese ve znamení přírodních materiálů. Tento návrat zaměřuje pozornost také na kvalitněji zpracovaný nábytek, který musí být pro dítě absolutně bezpečný. Prohlédněte si jej proto při nákupu detailně. V dětských pokojích se přednostně objeví dřevo, podlahy se zbaví plošných koberců a další materiály jsou vybírány s ohledem na zdraví. Nadčasovost přírodních materiálů s vaším dítětem poroste po mnoho let.

Dřevo se hodí k využití u všech typů nábytku v dětském pokoji. Od postele, přes skříň, pracovní stůl až po podlahu. Celkový design místnosti se nyní ponese v pastelových odstínech, které můžete občas dozdobit výraznějším elementem. Není proto důvod obávat se přílišné usedlosti. In jsou promyšlená a funkční řešení, ke kterým dozajista patří i modulový nábytek. Obzvláště pečlivě vybírejte postel a zdravotní matraci, pro vývoj dítěte je to jeden z nejdůležitějších ekvivalentů. Oceníte také víceúčelový nábytek, se skrytými šuplíky a skříňkami.


Bezpečný pokoj pro nejmenší

Miminka jsou na plochu kolem sebe nejméně náročná. Postačí jim kvalitní postýlka, zbytek vybavení musí pomáhat spíš mamince při její péči o nemluvně. Když vám to prostor dovolí, umístěte si k postýlce pohodlné křeslo, které nabídne pohodlí ve chvíli, kdy budete chtít u dítěte zůstat v noci.

Batole se naopak bude vydávat po vašich stopách. Počítejte, že hračky budou doslova po celém bytě, nikoliv úhledně naskládány ve skříňce. I přesto vymezte dítěti místo pro hru. To, nač si zvykne, bude preferovat i v budoucnu. Místnost pro nejmenší stylově doplňte hračkami, zaručí mu to dostatečnou pestrost a veselost, která se od pokojíku žádá.

Školou povinní už potřebují prostor pro studium

Větší nároky jsou kladeny pro výběr nábytku pro školáky. První v řadě je to jistě pracovní stůl, na kterém bude úspěšně zvládat první úkoly. Postavte jej ideálně tak, aby na něj dopadalo denní světlo v co největším rozsahu. Menší děti kolem sebe vyžadují více hraček a oblíbených pohádkových postaviček, do budoucna však tyto elementy budou razantně ubývat. Neutrálnost tomuto stylu nahrává, podaří se vám vždy pokoj dítěti přizpůsobit, aniž by se jednalo o rozsáhlejší rekonstrukci. Hračky a doplňky dnes lze kombinovat tak, aby rozvíjely dětskou fantazii a podněcovaly je ke hře. Vrací se i dřevěné hračky v podobě houpacích koní či skládaček. Předělávat toto místo každý rok už není trendem poslední doby. Vybírejte proto pečlivě, do budoucna to jistě oceníte.


Malý dospělák

Každého rodiče čeká období, kdy se z roztomilého potomka, vyžadujícího stále vaší pozornost, stane teenager, který pozornost svých pečovatelů odstaví na druhou kolej. Hračky už zde nebudou hrát prim, naopak se právě zde bude chtít ratolest osobnostně vyjádřit. Proto zde dbejte na jeho názor i v případě, že vám navrhne vymalovat celý prostor na černo. Najděte kompromis. Je to východisko, jak si do budoucna zajistit jeho spokojenost a nediskutovat vybavení pokoje každou chvilku. Dítě ocení jednoduché detaily, které místnosti dodají “dospělácký” vzhled. Případně jejich vlastní pohovka s konferenčním stolkem nebo pohodlné křeslo pro poslech hudby ocení každý teenager.

Dětský pokoj podléhá módním trendům, je na vás, jak myšlenku uchopíte a zařídíte jej tak, aby dobře sloužil po mnoho let. Vaše dítě potřebuje k radostným dnům pocit bezpečí, útulnosti a atmosféry domova, které se časem doplní ještě o soukromí. Pokud mu právě všechny tyto standardy splníte, jste na správné cestě za jeho vysněným pokojíčkem.

Více informací na www.ikea.cz.

FOTO: Ikea

 

Speciály

Aktuality